:: Selamat Menyambut Ramadhan ::

Assalamualaikum....

Masa berganti masa.. hari berganti-hari.. 22.08.09, maka tiba la Ramadhan, dimana banyak kelebihan dalam bulan ini.. Maka marilah kita sama-sama merebut peluang ini dengan sebaik2ny....
Tingkatkn amal dan sedekah pada bulan ini...rebut la peluang ini kerana, masih adakan ramadhan utk kita di tahun hadapan?? renung2 kn lah.... Semoga Segala amalan kita di bulan yg mulia ini akan di terima yang maha Esa... Selamat Menyambut Ramadhan--->>

Hadith :

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Apabila datangnya bulan Ramadhan, pintu-pintu syurga dibuka, manakala pintu-pintu neraka ditutup, syaitan dirantaikan.”
Riwayat Bukhari & Muslim


Huraian
Pengajaran Hadis:

i) Perkataan Ramadhan berasal dari kata dasar ‘ra-mim-dal’, yang bererti “panas” atau “panas yang menyengat”. Perkataan ini berkembang sehingga ertinya membawa maksud “menjadi panas atau sangat panas”, atau diertikan juga sebagai “hampir membakar”. Oleh itu makna Ramadhan boleh diringkaskan sebagai waktu atau keadaan di mana seseorang merasa panas, mulut terasa kering dan tenggorok terasa haus disebabkan sedang berpuasa.

ii) Manakala perkataan puasa dalam bahasa Arab disebut ‘Siyam’ atau ‘Soum’ Kedua-duanya berasal dari kata dasar ‘Sa-wa-ma’, di mana secara etmologinya bererti menahan diri daripada segala yang dilarangnya serta mengikuti apa yang diperintahkan-Nya. Hal ini dapat diwujudkan dengan adanya perasaan takut (taqwa) kepada Allah S.W.T.

iii) Pada bulan Ramadhan umat Islam diwajibkan berpuasa kerana dengan puasalah nafsu akan terdidik. Bahkan dengan rahmat Allah S.W.T di bulan ini segala syaitan dan iblis dibelenggu dan Allah juga membuka pintu syurga dan menutup pintu neraka. Maka dalam situasi demikian kita hendaklah mengambil peluang untuk menguatkan jiwa dan rohani dengan mengerjakan amal ibadah seperti sembahyang tarawikh dan membaca Al Quran sesuai dengan kemuliaan dan kebesaran bulan tersebut.

iv) Selain itu Allah S.W.T juga memberikan dorongan untuk kita berusaha memperbanyakkan ibadah dengan melipatgandakan pahala pengamalnya serta disediakan satu malam yang lebih baik iaitu ‘Lailatul Qadar’ di mana kelebihannya menandingi 1000 bulan malam-malam biasa.

(sumber dari http://ii.islam.gov.my)
2 Response to ":: Selamat Menyambut Ramadhan ::"

  1. salam ramadhan..
    smoga mendapat barakah dariNya..
    (^_^)^

    tq.. same2 la menyambut Ramadhan Al mubarak... Semoga di lipat gandakn amalan kita di bulan yg mulia ini

powered by Blogger | WordPress by Newwpthemes | Converted by BloggerTheme